fbpx

The Brain Prize

Verdens største hjerneforskningspris er dansk. Den hedder The Brain Prize og udløser hvert år 10 mio. kr. til en gruppe hjerneforskere, hvis forskning har vist sig særligt banebrydende. Her kan du se tidligere vindere af The Brain Prize fortælle om deres forskning og resultater.

Marie-Germaine Bousser, Hugues Chabriat, Anne Joutel og Elisabeth Tournier-Lasserve vandt The Brain Prize i 2019

I 2019 vandt Marie-Germaine Bousser, Hugues Chabriat, Anne Joutel og Elisabeth Tournier-Lasserve verdens største hjerneforskningspris, The Brain Prize, for deres fremragende forskning i CADASIL. De brugte mere end 30 år på at beskrive, forstå og diagnosticere CADASIL, som er den mest almindelige arvelige form for blodpropsygdom i hjernen. I denne film fortæller Marie-Germaine Bousser historien om den bemærkelsesværdige opdagelse af CADASIL.

Peter Dayan, Wolfram Schultz og Ray Dolan vandt The Brain Prize i 2017

I denne video fortæller Ray Dolan om deres forskning, som har bidraget til en bedre forståelse af, hvilken rolle dopamin spiller i hjernens belønningssystem. De har blandt andet gjort os klogere på, hvordan signalstoffet hjælper os med at lære og stræbe efter mere, men også kan lede os på afveje.

Stanislas Dehaene, Giacomo Rizzolatti og Trevor W. Robbins vandt The Brain Prize i 2014

I denne video fortæller Stanislas Dehaene, hvordan deres forskning har resulteret i ny viden om, hvordan vi lærer at læse og løse matematiske opgaver samt social adfærd og adfærdsforstyrrelser. Sammen har de medvirket til at skabe bedre undersøgelser og behandlingsmetoder af stor betydning for mennesker, som er alvorligt berørt af sindslidelser, stofmisbrug og indlæringsvanskeligheder.

Vinder af The Brain Prize kan tænde og slukke for hjerneceller med lysglimt

Med bare et enkelt lysglimt kan man tænde og slukke for hjerneceller. Teknologien hedder optogenetik og går kort fortalt ud på, at man genmodificerer udvalgte hjerneceller for at gøre dem følsomme overfor lys, så de efterfølgende kan aktiveres eller deaktiveres ved, at man lyser på dem. Det kan give os et bedre indblik i, hvordan hjernen grundlæggende fungerer, og hvilken rolle de forskellige celler spiller, når hjernen fx bliver syg. Opfinderne af teknologien vandt i 2013 verdens største hjerneforskningspris, The Brain Prize. Her fortæller den ene af dem, Ed Boyden, om den prisvindende teknologi.

Christine Petit og Karen Steel vandt The Brain Prize i 2012

I dag forstår vi døvhed helt ned på molekylært niveau. Det skyldes især de to fremragende forskere, Christine Petit og Karen Steel, der i 2012 modtog verdens største hjerneforskningspris, The Brain Prize. I denne video fortæller Christine Petit om deres banebrydende genetiske forskning, som har hjulpet med at afdække en del af mysteriet om døvhed og nedsat hørelse.

György Buzsáki, Péter Somogyi og Tamás Freund vandt som de første The Brain Prize i 2011

Deres forskning har været med til at belyse årsagerne til og symptomerne på en række sygdomme i hjernen som for eksempel epilepsi, Parkinsons sygdom, angst og demens. De har forsket i nogle af de mest grundlæggende hjerneprocesser og frembragt ny viden om, hvordan vi husker, hvordan vi lagrer personlige erfaringer, og hvordan vi ved, hvor vi er – rent fysisk.