fbpx

Mekanismer bag skizofreni

Forskningsleder Kasper Lages: Mekanismer bag skizofreni

Kasper Lages projekt modtager en støtte på 50 millioner kr. fra Lundbeckfonden

Forskningsleder Kasper Lages

Skizofreni skyldes et meget indviklet samspil mellem arv og miljø – mellem gener og ydre påvirkninger.

Et gen er i virkeligheden en opskrift på et protein, og Kasper Lage vil undersøge, hvordan de proteiner, som disse gener er i stand til at udtrykke, påvirker hinanden i forbindelse med skizofreni.

Men for at finde ud af det – og dermed få en viden, som potentielt kan bruges til at udvikle nye former for terapi til behandling af skizofreni – er det først nødvendigt at kortlægge de netværk, de involverede gener optræder i.

Det gøres ved i laboratoriet at fremstille milliarder af celler, der i en række væsentlige henseender reagerer som humane neuroner.

Og ved hjælp af avancerede computerberegninger kan man derefter vise, hvordan generne interagerer – og dermed kortlægge proteinernes netværk.

Kasper Lage er bioinformatiker, og han har i en årrække boet i USA, hvor han har forsket ved Broad Institute og Harvard Medical School.

Sideløbende har han været forskningsmæssigt tilknyttet Institut for Biologisk Psykiatri, der er en del af Region Hovedstadens Psykiatri.

Den Collaborative Projects-bevilling på 50 millioner kr., Kasper Lage nu har fået, betyder, at han fremover får base i Danmark. Han vil forske på Institut for Biologisk Psykiatri, men bibeholde et samarbejde med Broad Institute og Harvard Medical School.

Dette samarbejde vil sikre Kasper Lage og hans samarbejdspartnere adgang til betydningsfulde teknologiske platforme på de amerikanske forskningsinstitutioner.

 

Medansøgerne – og samarbejdspartnerne – på Kasper Lages projekt er:

Professor Thomas Werge, Hovedstadens Psykiatri. Professor Kevin C. Eggan, Harvard University, USA – samt lektor Agnete Kirkeby, Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet.

Agnete Kirkeby skal udføre de celleanalyser, der skal danne grundlag for at kortlægge genetiske netværk og protein-interaktioner bag skizofreni.

Nyheder

Lundbeckfonden øger kendskab til hjernepris med stor kampagne
23. februar 2021
75 mio. kr. til dansk hjerneforskning i Aarhus
9. februar 2021
Hjernestimulation skal lindre symptomer ved Parkinsons sygdom
25. januar 2021

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge